Piškotové řezy s papájou
Seznam surovin
- vejce 3 kusy
- cukr 120 gramů
- mouka pšeničná hladká 80 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 40 gramů
- čaj Rooibos 1 lžíce
- sůl 1 špetka
- tuk (na vymazání pekáčku)
- mouka pšeničná polohrubá (na vysypání pekáčku)
Na krém:
- čokoláda hořká 120 gramů
- papája 1 kus
- máslo 50 gramů
- smetana 0,4 decilitru
- cukr 2 lžíce
Na polevu:
- voda 3 decilitry
- cukr 60 gramů
- likér 1/3 decilitru (Malibu, Curacao...)
- želatina 15 gramů
- šťáva citronová 1 lžíce
Postup přípravy
Čaj zalijeme 3 - 4 lžícemi vroucí vody, necháme vylouhovat a pak vodu slijeme a odměříme 3 lžíce.
Těsto připravíme podle návodu na straně 81, pouze vodu nahradíme 3 lžícemi čajového extraktu. Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku, upečeme při 175 °C dozlatova (trvá to asi 15 minut) a necháme vychladnout.
Mezitím připravíme krém. Cukr rozpustíme v kastrůlku, necháme ho lehce zkaramelizovat a prochladnout. Zalijeme ho smetanou, provaříme a směs zchladíme na 40 °C. Přidáme rozlámanou čokoládu, změklé máslo, vše společně rozpustíme a opět necháme zchladnout.
Želatinu na polevu zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat. Vodu svaříme s citronovou šťávou a cukrem, přimícháme želatinu a likér a mícháme, dokud se želatina nerozpustí (již nevaříme).
Po prochladnutí krém natřeme na upečený korpus a poklademe ho plátky oloupané a zrnek zbavené papáji. Kolem celého plátu uděláme ohrádku z pruhu několikrát přeloženého alobalu, plát přelijeme chladnoucí polevou, necháme alespoň 2 hodiny vychladit a pak nakrájíme na řezy.
Poznámka k receptu
Náplň můžete nahradit čokoládovým krémem a polevu dortovým želé. Obojí se prodává v prášku.
Načítám komentáře...