Piškotový řez s přelivem ze sušených švestek
Seznam surovin
Na těsto:
- vejce 2 kusy
- cukr 75 gramů
- mouka pšeničná hladká 50 gramů
- moučka kukuřičná (škrob) 25 gramů
- cukr vanilkový 1/2 balíčku
- voda 2 lžíce
- sůl
Na přeliv:
- víno červené 2 decilitry
- švestková povidla 50 gramů
- cukr 1 lžíce
- rum hnědý - tuzemský 1 lžíce (40%)
- med 1 lžička
- hřebíček 3 kusy (celý)
- skořice 1 kus (celá - cca 8 cm)
- citronová kůra 1 lžička
Na omáčku:
- mléko 4 decilitry
- pudinkový prášek vanilkový 1/2 balíčku
- žloutek 1 kus
- cukr 3 lžíce
- sůl
Postup přípravy
Žloutky vyšleháme s vodou a dvěma třetinami cukru do pěny. Bílky se špetkou soli ušleháme do tuhého sněhu a po částech do něj vešleháme zbylý cukr. Prosátou mouku s kukuřičným škrobem po částech zlehka vmícháme do žloutkové směsi a nakonec vmícháme sníh. Připravené těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení ve vrstvě silné asi 2,5 cm a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 10 minut dozlatova.
Na vanilkovou omáčku svaříme dvě třetiny mléka se špetkou soli. Ve zbylém mléce rozmícháme pudinkový prášek, cukr a žloutek. Pudinkovou směs vmícháme za stálého šlehání do vroucího mléka a převaříme asi 3 minuty.
Víno svaříme s medem a cukrem, přidáme rum, povidla, koření a citronovou kůru a zvolna rozvaříme na hladkou omáčku. Vanilkovou omáčku rozdělíme na talíře, doplníme kouskem piškotu a přelijeme švestkovým přelivem.
Načítám komentáře...