Pomerančové řezy
Seznam surovin
- pomerančová marmeláda 120 gramů (na potření)
- tuk 1 lžíce (na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá 1 hrst (na vysypání)
- smetana na šlehání 2,5 decilitru (dotuha ušlehaná)
- pomerančová kůra 1 lžička (nastrouhaná z pomeranče bez chemického ošetření)
Na těsto:
- mouka pšeničná polohrubá 2 hrnky
- cukr 1 hrnek ( pískový)
- olej 1,8 decilitru
- vejce 4 kusy
- cukr vanilkový 1 balení
- kypřící prášek do pečiva 1 balení
Na krém:
- mléko 3 decilitry
- máslo 200 gramů (změklé )
- cukr moučkový 180 gramů
- pudinkový prášek vanilkový 1 balení
- likér 1 lžíce (pomerančový, nebo rum)
Na rosol:
- džus pomerančový 5 decilitrů
- cukr moučkový 60 gramů
- želatina 1,5 balení (mletá )
Postup přípravy
Vejce s cukry vyšleháme do pěny, přilijeme olej a vmícháme prosátou mouku a prášek do pečiva. Hladké těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného hlubšího plechu. Korpus pečeme v troubě vyhřáté na 160°C 35 minut a hotový necháme na plechu vychladnout.
Pudinkový prášek rozmícháme v 1 dl mléka a zbylé mléko přivedeme k varu. Vmícháme pudinkovou směs a za stálého míchání na mírném ohni převaříme 2 minuty. Pudinkovou kaši mícháním vychladíme a vešleháme do ní změklé máslo, cukr a nakonec alkohol. Krém necháme v lednici 30 minut tuhnout. Vychladlý korpus potřeme zavařeninou, na ni rovnoměrně rozetřeme krém a vše necháme v lednici vychladit.
Želatinu necháme nabobtnat ve 2 dl džusu, zalijeme ji zbylým džusem, přisypeme cukr a v horké vodní lázni za stálého míchání vše rozpustíme. Mírně zchladlý rosol nalijeme na moučník a necháme v chladu 3 hodiny tuhnout. Před podáváním moučník nakrájíme na řezy, ozdobíme dotuha ušlehanou smetanou a ozdobíme nastrouhanou pomerančovou kůrou.
Načítám komentáře...