Pomerančový „srnčí hřbet“
Seznam surovin
- vejce 4 kusy
- cukr krystal 150 gramů
- sůl 1 špetka
- pomerančová kůra (z 1 bio pomeranče)
- piškoty 50 gramů (strouhané)
- mouka pšeničná hladká 30 gramů
- mandle 100 gramů (mleté)
- máslo 30 gramů (+ trochu na vymazání)
Na sirup:
- pomerančová kůra (z 1 bio pomeranče)
- cukr krystal 55 gramů
- šťáva pomerančová 250 mililitrů (asi ze 3 pomerančů)
Na ozdobení:
- fondán 100 gramů
- likér pomerančový 20 mililitrů
- pomerančová kůra (kandovaná)
- mandle (na ozdobu)
Postup přípravy
Žloutky s polovinou cukru a pomerančovou kůrou utřete do pěny.
Z bílků se špetkou soli vyšlehejte sníh, do něhož nakonec zašlehejte zbylý cukr. Třetinu sněhu opatrně vmíchejte do žloutkové směsi spolu s piškoty, moukou, mandlemi a máslem. Zbytkem sněhu těsto velmi opatrně nadlehčete.
Formu na srnčí hřbet vymažte máslem, vysypte hrubou moukou a naplňte těstem. Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte 30–35 minut.
Mezitím připravte sirup. Do kastrůlku dejte nastrouhanou kůru, pomerančovou šťávu a cukr. Svařte na mírném plameni na poloviční množství.
Hotový koláč nechte chvíli zchladnout ve formě, pak ho vyklopte na mřížku a potírejte sirupem, aby pořádně nasákl.
Ve vodní lázni rozehřejte fondán spolu s pomerančovým likérem a potřete jím povrch koláče (pokud je směs příliš hustá, rozřeďte ji trochou pomerančové šťávy). Než poleva zatuhne, ozdobte povrch kandovanou pomerančovou kůrou a nasekanými mandlemi.
Načítám komentáře...