Řezy s bramborovo-meruňkovou pěnou
Seznam surovin
- brambory 300 gramů (vařené, oloupané, prolisované)
- směs na makovec 200 gramů (v prášku)
- vejce 2 kusy
- cukr 60 gramů
- mák 60 gramů (mletý)
- olej 0,8 decilitru
- tuk (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
Na krém:
- meruňky 300 gramů
- brambory 250 gramů (vařené, oloupané, prolisované)
- cukr 100 gramů
- smetana na šlehání 2,5 decilitru
- želatina 30 gramů (v prášku)
Na želé:
Postup přípravy
Meruňky na krém vypeckujeme, rozmixujeme je s cukrem a uložíme v chladu. Připravíme těsto. V míse smícháme olej, vejce a prolisované brambory. Přidáme směs na makovec, mák a cukr a umícháme vláčné těsto, které nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a upečeme (asi 30 minut). Hotový makovec necháme na plechu vychladnout a pak po okrajích utvoříme ze silnějšího pruhu alobalu asi 6 cm vysokou ohrádku.
Želatinu na krém zalijeme 0,8 dl vody a necháme alespoň 10 minut nabobtnat v misce. Pak ji rozpustíme (nejlépe vložením misky zakryté fólií na několik vteřin do mikrovlnné trouby) a vmícháme do lehce nahřátých rozmixovaných meruněk. Vmícháme prolisované brambory a když začne krém lehce tuhnout, přimícháme ušlehanou smetanu. Krém nalijeme na makovec na plechu a necháme vychladnout.
Meruňky na želé vypeckujeme, nakrájíme, zasypeme cukrem a rozvaříme. Po částečném zchladnutí je rozmixujeme. Želatinu zalijeme vínem (vodou), necháme nabobtnat a pak rozpustíme. Vmícháme ji do meruněk, želé nalijeme na ztuhlý krém a vše necháme ztuhnout v chladu.
Před podáváním moučník nakrájíme na řezy.
Načítám komentáře...