Řezy s piškotovým vrškem
Seznam surovin
Na linecké těsto:
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- tuk 200 gramů (tuk na pečení)
- cukr 80 gramů
- žloutek 2 kusy
- citronová kůra (strouhaná)
- sůl
- mouka pšeničná hladká (na vál)
Na piškotové těsto:
- mouka pšeničná polohrubá 100 gramů
- cukr 100 gramů
- vejce 4 kusy
- sůl
Na nádivku:
- tvaroh měkký 800 gramů
- cukr 100 gramů
- bílek 2 kusy
Postup přípravy
Nejdříve připravíme linecké těsto. Na vál prosejeme mouku a smícháme ji s cukrem, citronovou kůrou a špetkou soli. Do mouky nakrájíme na drobné kostičky tuk a přidáme žloutky. Těsto zpracujeme nejprve nožem a pak rychle rukama vychlazenýma pod ledovou tekoucí vodou. Těsto zabalíme do fólie a necháme v chladničce hodinu odležet.
Pak ho rozválíme na pomoučeném válu na plát silný 4 mm, pomocí válečku ho přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme dozlatova asi 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
Na piškotové těsto utřeme v míse žloutky s cukrem do pěny, přidáme sníh ušlehaný z bílků a špetky soli a pak do směsi zlehka vmícháme prosátou mouku. Na nádivku smícháme tvaroh s cukrem a sněhem ušlehaným z bílků.
Upečený plát z lineckého těsta na plechu potřeme tvarohovou nádivkou, rozetřeme na ni piškotové těsto, vše vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme asi 35 minut dozlatova.
Poznámka k receptu
Tvarohový krém můžete dochutit lžičkou rozpustné kávy nebo lžící granka.
Načítám komentáře...