Řezy z kynutého těsta s hruškami a mákem
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 300 gramů
- Hera 60 gramů
- cukr krupice 6 lžic
- žloutek 1 kus
- mléko 500 mililitrů
- droždí 20 gramů
- sůl 1 špetka
- mák 150 gramů (mletý)
- cukr vanilkový 1 balíček
- skořice 1 špetka (mletá)
- citronová kůra 1/2 lžičky (nastrouhaná)
- piškotové drobečky 2 lžíce (nebo drcené sušenky)
- hrušky 500 gramů
- tuk (na vymazání)
- mandlové lupínky 1 lžíce
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
Z droždí, 100 ml vlahého mléka, lžíce cukru a lžíce mouky nechte vzejít kvásek. Mouku prosejte do mísy, přidejte 2 lžíce cukru, kvásek, 200 ml vlahého mléka, žloutek, špetku soli a vypracujte vláčné těsto, které zakryté mísu utěrkou nechte asi půl hodiny nakynout.
Namočenou rukou rozetřete těsto na vymazaný plech a nechte ještě chvíli kynout.
Mák nasypte do vroucího zbytku mléka, přimíchejte zbytek cukru, vanilkový cukr, citronovou kůru, skořici a zahustěte podle potřeby piškotovými drobečky.
Makovou hmotu natřete na těsto, poklaďte nakrájenými hruškami (a mandlovými lupínky). Pak již necháme péci při teplotě 180°C cca 35 - 40 mniut.
Poznámka k receptu
Místo mandlových lupínků lze hrušky posypat drobenkou.
Načítám komentáře...