Sicilské cannoli - trubičky
Seznam surovin
Trubičky:
- mouka 250 gramů (hladká)
- cukr krystal 30 gramů
- Marsala 125 mililitrů
- kakao 1 lžička (holandské)
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
- olej slunečnicový 42 gramů
- ocet vinný 1 lžíce (bílý)
- bílek 1 kus
- sůl 1/2 lžičky
- olej řepkový (na smažení)
Krém:
- sýr Ricotta 600 gramů
- cukr moučkový 100 gramů
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
- vanilkový lusk 1 kus
- pomerančová kůra 10 gramů (kandovaná)
- pistácie 20 gramů (nesolené)
Na dokončení:
- pistácie (nesolené)
- čokoláda (kousky)
- pomerančová kůra (kandovaná, nebo třešně)
- cukr moučkový
Postup přípravy
1. V míse smíchejte mouku, cukr, kakao, skořici a sůl. přilijte olej, ocet, bílek a tolik vína, aby vzniklo hladké těsto. přendejte je na pomoučenou pracovní plochu a ručně hněťte asi 5 minut. Výsledkem by mělo být hebké těsto. Vytvarujte z něj kouli, zabalte do fólie a nechte odpočinout 2 hodiny v lednici.
2. Těsto rozdělte na dvě části. část, s níž nepracujete, zabalte. Z druhé části těsta na lehce pomoučené pracovní ploše vyválejte plát tenký jako list papíru. Vykrajujte kolečka o průměru 10cm a obtočte je kolem kovových trubiček (ty před prvním použitím potřete lehce olejem). Na spoji je dobře přimáčkněte, okraj můžete potřít žloutkem. Žloutek by se neměl dostat na trubičku, těsto by se k ní přilepilo.
3. V hlubokém hrnci zahřejte dostatečné množství oleje na 190°C a postupně vkládejte cannoli. V hrnci musí volně plavat, aby se usmažily ze všech stran. Nechte je okapat na několika vrstvách papírových utěrek a jen lehce zchladnout. Ještě teplé cannoli sundejte lehkým stlačením kovové trubičky a nechte zcela vychladnout na mřížce.
4. Připravte krém: ricottu vyšlehejte s cukrem, přidejte skořici a semínka z vanilkového lusku a promíchejte. Nakrájejte nadrobno kandovanou pomerančovou kůru, čokoládu i pistácie a zamíchejte do ricotty. Krém můžete připravit i den dopředu.
5. Krém přendejte do cukrářského sáčku a z obou stran cannoli naplňte. Ozdobte kandovanou pomerančovou kůrou, hoblinkami čokolády nebo mletými pistáciemi, poprašte moučkovým cukrem. nejlepší jsou úplně čerstvé, později mají tendenci měknout a ztrácejí křupavost.
Poznámka k receptu
22 kusů, 2 hodiny na odpočinutí těsta
Načítám komentáře...