Vídeňské kostky s višněmi
Seznam surovin
- cukr krupice 150 gramů
- cukr moučkový 120 gramů
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- jablka 150 gramů
- vejce 2 kusy
- Hera 50 gramů
- máslo 150 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balení
- mléko 200 mililitrů
- kakao 2 lžíce
- višně 200 gramů
- džem višňový
- ořechy vlašské 1 hrst
- čokoláda hořká 100 gramů
- tuk (na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání plechu)
Postup přípravy
Jablka oloupejte, nahrubo nastrouhejte a promíchejte s krupicovým cukrem. Přidejte rozehřátou vlažnou heru, rozšlehaná vejce, 150g mouky proseté s práškem do pečiva a 1 lžící kakaa. Vypracujte hladké těsto a nalijte ho do vymazaného a vysypaného pekáčku s vyšším okrajem (můžete použít hranatou zapékací formu). Vložte do předehřáté trouby a upečte při 180°C.
Třetinu másla rozehřejte v kastrůlku, odstavte, vsypte 50g mouky, 2 lžíce moučkového cukru, promíchejte, opět zahřejte, až vznikne hladká jíška. Hned ji zalijte mlékem, dobře rozmíchejte a uvařte hustou kaši. Za častého míchání ji nechte zchladnout, potom ji rozetřete se zbylým moučkovým cukrem a kakaem.
Postupně zašlehávejte zbytek změklého másla, až vznikne hladký krém. Nakonec vmíchejte mleté ořechy a vypeckované višně.
Vychladlý korpus dvakrát prořízněte, natřete krémem a spojte. Povrch potřete džemem a hustě posypte nastrouhanou čokoládou. Moučník uložte do chladu zatuhnout a před podáváním ho nakrájejte na kostky.
Poznámka k receptu
Pokud jste použili kompotované višně, můžete scezenou šťávou pokapat rozříznuté části korpusu.
Načítám komentáře...