Višňové řezy
Seznam surovin
- vejce 4 kusy
- cukr 150 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 100 gramů
- moučka škrobová 100 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
- voda 2 lžičky
Na náplň:
- smetana na šlehání 2,5 decilitru
- cukr moučkový 100 gramů
- višně 50 gramů (rozmxované)
- želatina 15 gramů (v prášku)
Na ozdobení:
- višně ((čerstvé, kompotované, rozmražené nebo koktejlové))
- smetana na šlehání
Postup přípravy
V míse ušleháme vejce s cukrem a vanilinovým cukrem do pěny a zašleháme do ní 2 lžičky vody. Mouku smícháme s práškem do pečiva a škrobovou moučkou, tuto směs prosejeme přes síto a pak ji vařečkou po částech vmícháme do vaječné pěny. Připravené těsto nalijeme na plech vyložený papírem na pečení, rozetřeme ho na plát, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a upečeme. Horký plát necháme vychladnout.
Mezitím připravíme náplň. Smetanu vyšleháme do tuha a vmícháme do ní moučkový cukr a rozmixované višně. Želatinu rozpustíme podle návodu na obalu, přilijeme ji do smetanové směsi a vše zlehka promícháme.
Vychladlý upečený plát rozkrojíme na dvě poloviny. Na spodní část naneseme silnou vrstvu krému (malou část krému si necháme stranou) a stejnoměrně ho rozetřeme. Na krém přiložíme vrchní plát, potřeme ho slabou vrstvou zbylého krému, uhladíme a vše necháme v chladu ztuhnout. Pak naplněné pláty nakrájíme ostrým nožem na malé řezy. Na ozdobení ušleháme smetanu, naplníme ji do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na každý řez nastříkáme malou vlnku, do které opatrně vmáčkneme višeň.
Poznámka k receptu
Aby smetanová ozdoba lépe držela, ušlehejte smetanu s trochou ztužovače šlehačky.
Načítám komentáře...