Žloutkové řezy
Seznam surovin
- listové těsto 400 gramů
- mouka pšeničná hladká (na vál)
Na krém:
- mléko 5 decilitrů
- vanilkový lusk 1 kus
- žloutek 6 kusů
- cukr krupice 120 gramů
- moučka škrobová 50 gramů
- máslo 50 gramů
- rum 1/3 decilitru
Na ozdobení:
- poleva 300 gramů (fondánová)
- čokoláda hořká 50 gramů
Postup přípravy
Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát a nakrájíme ho na tři obdelníky o velikosti asi 30 x 13 cm. Přeneseme je na plech s papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 25 minut.
Mezitím připravíme krém. Do hrnce dáme vařit mléko s vanilkovým luskem. V míse smícháme žloutky s cukrem a přimícháme škrobovou moučku. Z vařícího mléka vyjmeme vanilkový lusk a mléko za stálého míchání postupně zašleháváme do žloutkové směsi. Přelijeme ji zpět do hrnce, zahřejeme a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Krém pak ihned odstavíme z ohně, vmícháme do něj máslo a necháme ho zcela vychladnout. Nakonec do krému vmícháme rum.
Jeden upečený vychladlý plát těsta potřeme vrstvou krému, zakryjeme ho dalším plátem, opět ho potřeme krémem a přiklopíme posledním plátem. Naplněné pláty zatížíme, aby z nich vytekl přebytečný krém a moučník se nerozjížděl během krájení.
Povrch moučníku potřeme fondantovou polevou připravenou podle návodu na obalu. Čokoládu rozpustíme v horké vodní lázni, naplníme ji do igelitového sáčku a ustřihneme malou špičku. Na fondant nastříkáme ze strany na stranu čokoládové proužky a pomocí malého nožíku uděláme do čokolády svisle čáry. Tím vznikne krásná dekorace.
Hotový moučník necháme v chladu ztuhnout a pak ho nakrájíme na obdélníkové řezy.
Poznámka k receptu
Fondánovou polevu koupíte v prodejnách s potřebami pro cukráře nebo si ji můžete objednat přes internet (například na www.cukrarskepotreby.cz , www.dekordort.cz).
Načítám komentáře...