Borůvková roláda
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 120 gramů
- vejce 4 kusy
- cukr 50 gramů
- žloutek 2 kusy
- cukr vanilkový 1 balení
- kypřící prášek do pečiva 1 špetka
- sůl 1 špetka
Na náplň:
- borůvky 300 gramů (mražené)
- tvaroh měkký 250 gramů
- smetana na šlehání 250 gramů
- cukr 75 gramů
- želatina 5 plátků
Na ozdobení:
- bílek 2 kusy
- cukr moučkový 160 gramů
Postup přípravy
Nejprve připravíme těsto. Z bílků ušleháme téměř tuhý sníh, přidáme část cukru a špetku soli a ušleháme dotuha. Všechny vaječné žloutky vyšleháme se zbylým cukrem a vanilinovým cukrem do pěny. Zlehka do ní vmícháme ušlehaný sníh z bílků a po částech vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení, uhladíme tak, abychom vytvořili plát vysoký asi 1 cm a pečeme asi 8 minut při 190 °C a pečeme asi 8 minut. Upečený plát ihned překlopíme na vlhkou utěrku nebo potravinářský papír a necháme vychladnout.
Část borůvek necháme rozmrznout, slijeme z nich šťávu a borůvky rozmačkáme. Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme asi 7 minut nabobtnat. Pak je vymačkáme, zalijeme šťávou z rozmrzlých borůvek a rozpustíme v misce ponořené do teplé vodní lázně nebo v mikrovlnné troubě. Tvaroh rozmícháme s cukrem a vmícháme do něj rozmačkané borůvky. Rozpuštěnou želatinu rozmícháme s částí tvarohové hmoty a pak ji vmícháme do zbytku tvarohové hmoty. Na závěr vmícháme ušlehanou smetanu a krém necháme krátce vychladit.
Vychladlý plát potřeme vrstvou tvarohové hmoty a rovnoměrně ji posypeme zbylými borůvkami. Plát i s náplní opatrně stočíme do rolády, zabalíme ji do fólie a necháme v chladu ztuhnout.
Mezitím vyšleháme bílky v misce ponořené do teplé vodní lázně za postupného přidávání cukru, až vznikne tuhý sníh. Potřeme jím vychladlou roládu, vložíme ji do trouby pod rozpálený gril a necháme jen malý okamžik, aby se sníh na povrchu trochu opálil. Hotovou roládu opatrně nakrájíme na řezy.
Načítám komentáře...