Citrusová piškotová roláda
Seznam surovin
- piškotové těsto 1/2 dávky (2 lžíce vody nahradíme 1 lžící citronové šťávy)
- želé (citrusové, na ozdobení)
- citronová kůra kandovaná (na ozdobení)
Na náplň:
- máslo 250 gramů (změklé)
- pomeranče 1 kus
- grapefruit 1 kus (růžový)
- cukr 70 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 60 gramů
- marmeláda 50 gramů (pomerančová)
- smetana 1,5 decilitru
- šťáva 1/2 decilitru (z pomeranče a grepu)
- šťáva citronová 1 lžíce
Na polevu:
- cukr moučkový 2 lžíce
- šťáva citronová 1 lžíce
Postup přípravy
Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení ve vrstvě asi 1,5 cm a upečeme dozlatova při 200 °C (asi 8 – 10 minut). Horký plát opatrně překlopíme na vál, ihned z něj stáhneme papír na pečení, plát položíme na čistý pečící papír, stočíme do rolády a necháme vychladnout.
Z pomeranče a grepu okrájíme kůru, vykrájíme dílky dužniny a šťávu zachytíme. Všechny citrusové šťávy povaříme s cukrem a marmeládou. Přidáme moukou rozmíchanou ve smetaně, mícháme do zhoustnutí a krém necháme vychladnout. Mezitím máslo vyšleháme do pěny a studený krém do něj postupně zašleháme.
Vychladlý plát znovu rozvineme, rozetřeme na něj náplň, poklademe ji osušenými dílky pomerančů a grepů, vše pevně stočíme, zabalíme do fólie a necháme v chladu ztuhnout.
Z citronové šťávy a cukru umícháme bílou polevu (trvá to asi 10 minut), rozetřeme ji na roládu a po zatuhnutí roládu ozdobíme kousky želé a kandovanou kůrou.
Recept na piškotové těsto najdete zde.
Načítám komentáře...