Čokoládová roláda plněná tvarohem
Seznam surovin
- žloutek 4 kusy
- cukr moučkový 110 gramů
- máslo 110 gramů
- piškoty 110 gramů (strouhané)
- čokoláda 50 gramů (strouhaná, nebo 2 lžíce kakaa)
- cukr vanilkový (na posypání)
- čokoláda (nasekaná, na posypání)
Na náplň:
- tvaroh měkký 500 gramů
- vejce 2 kusy
- máslo (kousek)
- citronová kůra (z 1 dobře omytého citronu, nastrouhaná)
- cukr vanilkový (podle chuti)
Postup přípravy
Cukr, změklé máslo a žloutky utřeme do pěny. Přidáme rozemleté piškoty a nastrouhanou čokoládu (nebo kakao) a dobře promícháme. Těsto nalijeme na plech vyložený papírem na pečení, uhladíme ho, vložíme do trouby vyhřáté asi na 180 °C a pečeme přibližně 12 minut. Zda je těsto upečené poznáme vpíchnutím špejle do středu těsta. Po vytažení musí zůstat suchá a čistá.
Ještě teplý upečený plát překlopíme na vlhkou utěrku, opatrně z něj stáhneme pečící papír, plát pomocí utěrky zarolujeme a necháme vychladnout.
Mezitím připravíme tvarohovou náplň. V míse rozmícháme měkký tvaroh s vejci, citronovou kůrou a malým kouskem změklého másla na hladký krém, který podle chuti osladíme vanilkovým cukrem.
Vychladlý upečený plát rozvineme, potřeme připravenou tvarohovou náplní a znovu svineme do rolády, kterou posypeme vanilkovým moučkovým cukrem a kousky čokolády.
Poznámka k receptu
Pravý vanilkový cukr (ne jeho umělou náhražku s vanilinem) si snadno připravíte doma. Stačí, když do sklenice s cukrem (moučkovým nebo krupicovým, podle toho, jaký potřebujete) vložíte rozříznutý vanilkový lusk, dobře sklenici uzavřete a necháte takto několik dnů stát.
Načítám komentáře...