Čokoládová roláda s banánem
Seznam surovin
- tuk (na vymazání plechu)
Těsto:
- vejce 6 kusů
- cukr krystal 6 lžic
- kakao 4 lžíce (+ na posypání)
- jedlá soda 1/2 lžičky
Náplň:
- mléko 200 mililitrů
- mouka pšeničná polohrubá 2 lžíce
- žloutek 1 kus
- máslo 250 gramů
- kakao 2 lžíce
- cukr moučkový 4 lžíce
- cukr vanilkový 1 balení
- banány 3 kusy
Postup přípravy
1. Vymažte plech na pečení (35 x 25cm) a položte na něj pečicí papír.
2. TĚSTO: Oddělte z vajec žloutky a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky s cukrem ušlehejte ručním šlehačem do světlé pěny. Přisypte kakao a sodu a ještě chvíli šlehejte. Nakonec zlehka vmíchejte sníh.
3. Těsto vylijte na plech, vložte ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 7–10 minut. Ještě za tepla korpus zarolujte i s papírem do roládky, a tak nechte vychladnout. Až korpus zchladne, odloupněte z něj papír a narovnejte ho do plátu.
4. Mléko vlijte do kastrůlku a přiveďte skoro k varu. Za stálého míchání metlou do něj přidávejte mouku a vařte asi 3 minuty, až směs zhoustne. Do husté kaše (ne vroucí) vmíchejte žloutek a nechte směs zchladnout.
5. Do zchladlé kaše přidejte změklé máslo a dobře promíchejte. Směs rozdělte na větší a menší „polovinu“. Do té větší přisypte kakao a moučkový cukr, do druhé jen vanilkový cukr. Polovinu kakaové části si nechte na ozdobu.
6. Na upečený a rozvinutý korpus natřete nejdříve vanilkovou náplň, pak půlku kakaové. Na okraj obdélníku položte po celé délce za sebou banány a stočte vše opatrně do rolády. Druhou půlkou kakaové náplně natřete roládu po povrchu a zubatou stěrkou vytvořte ozdobné vroubky. Na závěr ji posypte kakaovým práškem.
7. Než budete roládu krájet a servírovat, nechte ji uležet alespoň 2 hodiny v chladu.
Poznámka k receptu
Banány oloupejte až těsně před rolová- ním korpusu, aby nezhnědly.
Načítám komentáře...