Dýňová roláda I
Seznam surovin
- vejce 3 kusy
- cukr krupice 200 gramů
- mouka pšeničná hladká 105 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1/2 lžičky
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
- jedlá soda 1/2 lžičky
- zázvor 1/2 lžičky (mletý)
- sůl 1/2 lžičky
- pyré 150 gramů (dýňové)
- sýr krémový 250 gramů (Philadelphia, nebo Buko)
- máslo 25 gramů
- cukr moučkový 115 gramů (+ na posypání)
- vanilkový extrakt 2 lžičky
- ořechy vlašské 100 gramů
Postup přípravy
1. Nejprve připravte dýňové pyré. Zkombinujte různé druhy dýní nebo použijte pouze hokaido, jehož dužina je krásně pevná. Slupku navíc nemusíte loupat. Dýni rozpulte, vydlabejte semínka a nakrájejte na měsíčky. Pečte při 200 °C hodinu, nechte chvíli vychladnout a rozmixujte. Zbylé pyré po menších porcích můžete uložit do mrazáku.
2. Teplotu v troubě snižte na 190 °C. Vyndejte z lednice máslo a krémový sýr. Vejce a cukr dejte do mísy od robotu a šlehejte na vysoké otáčky 5 - 10 minut. Vznikne světlá, našlehaná hmota. Do menší misky prosejte všechny sypké suroviny. Do ušlehaných vajec vmíchejte dýňové pyré a pak i sypkou směs. Pracujte rychle.
3. Rovný plech vyložte pečicím papí- rem, nalijte na něj těsto a stěrkou je rozetřete rovnoměrně po celé ploše. Pečte 13 - 15 minut nebo dokud se piškot po lehkém stlačení prstem nevrací zpět. Připravte si utěrku, posypte ji moučkovým cukrem a upečenou roládu na utěrku překlopte. Ihned opatrně stáhněte pečicí papír a pomocí utěrky plát těsta zarolujte. Položte na mřížku a nechte vychladnout.
4. Zatímco roláda chladne, nasypte na plech vlašské ořechy a dejte do vyhřáté trouby. Stačí jim pár minut, než se rozvoní. Opečené ořechy nahrubo posekejte. Krémový sýr vyšlehejte s máslem dohladka, přidejte vanilkový extrakt, podle chuti cukr a vmíchejte ořechy.
5. Roládu rozbalte, potřete krémem a pečlivě zarolujte. Pevně ji zabalte do alobalu nebo potravinářské fólie a nechte přes noc ztuhnout v lednici.
Poznámka k receptu
- Lehká, nadýchaná, vláčná a příjemně kořeněná - to je podzimní královna všech moučníků od Lucie. Odolejte pokušení a nechte ji přes noc odležet v lednici, chutě se dokonale prolnou.
- Ingredience na 1 roládu a je nutné počítat s chlazením přes noc.
Načítám komentáře...