Francouzské vánoční poleno - La Bûche de Noël
Seznam surovin
Těsto:
- vejce 6 kusů (žloutky zvlášť)
- cukr krupice 3/4 hrnku
- kakao 1/4 hrnku (+ na poprášení)
- mouka 1/4 hrnku (hladká)
- fondant
- rostlinný tuk (na vymazání)
Karamelový krém:
- cukr krupice 1,5 hrnku
- smetana na šlehání 2 hrnky
- smetana zakysaná 1/4 hrnku
- vanilkový extrakt 1/2 lžičky
- sůl hrubá 1 špetka
Postup přípravy
1. Nejdřív si připravte krém (v ledničce vydrží až 5 dnů). Cukr se ¼ litrem vody svařte na středním plameni, až se cukr rozpustí. Krystalky cukru stírejte ze stěn kastrolu vlhkým štětcem. Plamen snižte a rozvar 5 až 7 minut vařte na tmavý karamel. Pak ho ihned stáhněte z ohně a opatrně do něj vmíchejte 1 hrnek smetany. Vraťte na střední plamen a povařte, až se cukr zcela rozpustí a směs bude horká. Sejměte z ohně, vlijte do misky a postavte ji do ledové lázně. Za častého promíchávání nechte karamel asi 10 minut chladnout. Vmíchejte zakysanou smetanu, vanilku a sůl. Přikryjte a nechte nejméně 2 hodiny odpočinout v chladu.
2. Těsně před použitím vyšlehejte zbylou smetanu dotuha a zlehka ji spojte s karamelovým krémem. Šlehejte ještě asi minutu, až krém zhoustne.
3. Na těsto šlehejte žloutky 4 až 5 minut do pěny. V jiné zcela čisté míse vyšlehejte bílky do polotuha (1 až 2 minuty). Zvyšte rychlost a pomalu přisypávejte cukr. Šlehejte, až vznikne pevný a lesklý sníh.
4. Žloutky opatrně zatřete stěrkou ke sněhu. Navrch prosejte kakao a mouku a zlehka promíchejte. Těsto rozetřete na plech pokrytý pečicím papírem a povrch uhlaďte.
5. Pečte 9 až 10 minut v troubě předehřáté na 200 °C, až bude těsto na dotyk pružné.
6. Na mřížku položte pečicí papír a lehce ho potřete olejem. Vyklopte na něj těsto, sloupněte původní pečicí papír a nechte ho zcela vychladnout. Těsto i s papírem pak přesuňte na rozloženou utěrku. Rozetřete na ně karamelový krém, okraje ponechte volné. Od kratšího konce těsto pevně stočte do rolády a průběžně snímejte pečicí papír. Roládu pak pevně zabalte do utěrky. Švem dolů ji položte na plech a dejte do ledničky.
7. Pracovní plochu poprašte moučkovým cukrem nebo škrobem a fondán (hotový koupíte v cukrářských potřebách) vyválejte na tloušťku asi 5 mm. Obtiskněte do něj podložku se strukturou dřeva nebo čisté hrubé prkno, či vrypy vytvořte ručně. Hojně je posypte kakaem a zatřete ho do vzniklých zářezů. Přebytečné kakao otřete štětcem (nebo sfoukněte). Roládu zabalte do ozdobeného fondánu. Až do doby podávání ji uchovejte v chladu.
Načítám komentáře...