Jahodová roláda
Seznam surovin
- žloutek 8 kusů
- cukr 100 gramů
- bílek 4 kusy
- mouka pšeničná hrubá 80 gramů
- moučka škrobová 20 gramů
- marmeláda (jahodová, na potření)
- cukr moučkový (na posypání)
Na náplň:
- smetana na šlehání 6 decilitrů
- jahody 150 gramů
- cukr 2 lžíce
Postup přípravy
V míse utřeme žloutky s polovinou cukru do husté pěny. Z druhé poloviny cukru a bílků ušleháme pevný sníh a zlehka ho vmícháme do žloutkové pěny. Vmícháme prosátou mouku se škrobovou moučkou, těsto rozetřeme v tenké vrstvě na dva menší plechy vyložené papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a zprudka upečeme dozlatova (jen asi 8 minut).
Horké pláty opatrně překlopíme na čistou vlhkou utěrku a stáhneme z nich opatrně papír, na kterém se pekly. Jeden plát potřeme marmeládou, zakryjeme ho druhým plátem, opatrně pomocí utěrky zarolujeme a necháme vychladnout.
Pak pláty opět rozvineme, potřeme vrstvou smetany ušlehané s cukrem a na delší okraj rozložíme v řadě jahody. Pláty opět zavineme, roládu necháme vychladit a před podáváním ji pocukrujeme a nakrájíme.
Načítám komentáře...