Ježíškova roláda
Seznam surovin
Na těsto:
- vejce 6 kusů
- cukr krupice 6 lžic
- mouka pšeničná polohrubá 6 lžic
- potravinářské barvivo (červené a zelené)
Na náplň:
- smetana na šlehání 2,5 decilitru
- cukr moučkový 1,5 lžíce (podle chuti)
- banány 1 kus (nebo jahody)
Postup přípravy
V míse ušleháme žloutky s cukrem do husté pěny. V další míse ušleháme z bílků tuhý sníh a zlehka ho vmícháme spolu s polohrubou moukou do žloutkové pěny.
Z těsta oddělíme dvě lžíce. Jednu obarvíme červenou a jednu zelenou potravinářskou barvou. Na plech vyložený papírem na pečení si nakreslíme malé dárečky převázané mašlemi. Pomocí dvou špejlí nebo malých štětečků namalujeme nejdříve červené a zelené mašle a plech vložíme asi na půl minuty do trouby vyhřáté na 200 °C, aby těsto lehce ztuhlo. Pak na mašle domalujeme červeným nebo zeleným těstem dárečky (na červené mašle zelené dárečky a naopak) a plech znovu vložíme asi na půl minuty do trouby. Nakonec na plech nalijeme světlé těsto, rozetřeme ho přes dárečky ve stejnoměrné vrstvě, vložíme do trouby a pečeme ještě asi 8 minut dozlatova.
Horký upečený plát překlopíme na vlhkou utěrku, stáhneme z něj opatrně papír na pečení, položíme na něj další vlhkou utěrku a opatrně ho překlopíme tak, aby strana s obrázky byla dole. Pak utěrku nahoře stáhneme a plát pomocí spodní utěrky zarolujeme a necháme v utěrce vychladnout.
Vychladlý plát znovu rozbalíme, potřeme šlehačkou ušlehanou s moučkovým cukrem a na delší stranu rozložíme v řadě za sebou podélně rozkrojený banán (můžeme použít i jahody). Plát opět zarolujeme, roládu necháme ztuhnout v chladu a před podáváním ji nakrájíme na silnější plátky.
Poznámka k receptu
Místo dárečků můžete namalovat jiné motivy. Krásně vypadají například stromečky. Namalujte nejdříve barevné kouličky, krátce je zapečte, pak domalujte zelené stromečky, krátce je zapečte, rozetřete na ně zbytek těsta a dopečte dozlatova.
Načítám komentáře...