Kokosová roláda s jemným krémem
Seznam surovin
- vejce 5 kusů
- cukr moučkový 150 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 110 gramů
- citron 1 kus (šťáva a nastrouhaná kůra)
- kokos (strouhaný, na posypání)
Na krém:
- máslo 250 gramů
- cukr moučkový 200 gramů
- mouka pšeničná hrubá 100 gramů
- žloutek 2 kusy
- mléko 2,5 decilitru
Postup přípravy
Žloutky utřeme s moučkovým cukrem do pěny, přidáme prosátou mouku a citronovou šťávu a kůru, promícháme a na závěr do těsta lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Těsto nalijeme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 180 - 200 °C a upečeme dozlatova (asi 10 – 12 minut).
Ještě teplý upečený plát opatrně překlopíme na vlhkou utěrku, stáhneme z něj papír na pečení, plát pomocí utěrky stočíme do rolády a necháme vychladnout.
Mezitím připravíme krém. Mléko smícháme s hrubou moukou, za stálého míchání přivedeme k varu, odstavíme z ohně a za občasného míchání necháme kaši vychladnout. Žloutky utřeme se změklým máslem a moučkovým cukrem do pěny, do které postupně po lžičkách přidáme vychladlou kaši a dobře promícháme.
Vychladlý upečený plát rozbalíme, potřeme připraveným krémem (malou část si necháme stranou) a znovu svineme do rolády, kterou na povrchu potřeme zbylým krémem a posypeme strouhaným kokosem.
Poznámka k receptu
Máte-li rádi chuť kokosu, pokapejte vychladlý plát kokosovým likérem a teprve pak ho potřete krémem. Roláda bude mít ještě intenzivnější kokosovou chuť i vůni.
Načítám komentáře...