Maková roláda s višněmi
Seznam surovin
- vejce 4 kusy
- cukr moučkový 150 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 75 gramů
- moučka škrobová 75 gramů
- citronová kůra (z 1 dobře omytého citronu, nastrouhaná)
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- cukr moučkový (smíchaný s trochou mletého máku, na posypání)
Na náplň:
- višně 1 kilogram
- mléko 4 decilitry
- mák 75 gramů (mletý)
- pudinkový prášek vanilkový 1 balíček
- cukr moučkový 2 lžíce
Postup přípravy
Mouku smícháme se škrobovou moučkou a práškem do pečiva. Z bílků a 80 g cukru (zbylý cukr použijeme na posypání náplně) ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme jeden po druhém žloutky, vmícháme nastrouhanou citronovou kůru a připravenou mouku. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 – 190 °C a pečeme asi 12 minut.
Upečený piškotový plát ihned vyklopíme na vlhkou utěrku, opatrně z něj stáhneme papír na pečení a plát pomocí utěrky srolujme a necháme vychladnout.
Omyté višně vypeckujeme a necháme odkapat v sítu. Pudinkový prášek smícháme s moučkovým cukrem a 5 lžícemi mléka. Zbylé mléko a mák přivedeme k varu, vlijeme do něj rozmíchaný pudink, za stálého míchání krátce povaříme a necháme prochladnout.
Vychladlý piškot rozvineme, potřeme ho pudinkovým krémem, obložíme višněmi a posypeme zbylým cukrem. Piškot znovu srolujeme do rolády, kterou necháme alespoň 2 hodiny odležet v chladu. Před podáváním roládu posypeme moučkovým cukrem smíchaným s trochou máku.
Poznámka k receptu
Pro slavnostnější příležitosti ozdobte roládu šlehačkou a višněmi.
Načítám komentáře...