Maková rolka
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 150 gramů
- mléko 0,7 decilitru
- olej 0,4 decilitru
- cukr 1 lžíce
- droždí 1 lžička (sušené )
- citronová kůra 1/2 kusu (najemno nastrouhaná z poloviny citronu)
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce ( na vál)
Na nádivku:
- mléko 0,7 decilitru
- mák 40 gramů (mletý)
- rumové perníčky 40 gramů (nastrouhané )
- cukr moučkový 1 lžíce
- švestky sušené 5 kusů (nakrájené na kousky)
- cukr vanilkový 1/2 balení
- rum hnědý - tuzemský 1 lžička (40%)
Postup přípravy
Do nádoby pekárny nalijeme nejprve všechny tekutiny, na ně nasypeme mouku, přidáme droždí, kůru a sůl (vše zvlášť na hromádku). Zvolíme program PŘÍPRAVA TĚSTA, čas nastavíme na 90 minut a zapneme pekárnu.
Na nádivku svaříme za stálého míchání mák s mlékem, odstavíme z ohně, necháme vychladnout a vmícháme do něj nadrcené perníčky, švestky a cukr. Nádivka by měla být hustá (pokud není, přidáme ještě nastrouhaný perníček).
Vykynuté těsto vyjmeme z nádoby a na pomoučeném válu je rozválíme na plát. Vrch potřeme nádivkou, okraje zahneme ke středu a stočíme do rolády. Přendáme ji zpět do nádoby pekárny bez míchacího kříže a roládu mírně stočíme. Nastavíme program PEČENÍ, čas na 50 minut a rolku upečeme.
Načítám komentáře...