Mandlová roláda
Seznam surovin
- vejce 2 kusy
- cukr 90 gramů
- mouka pšeničná hladká 60 gramů
- moučka kukuřičná (škrob) 30 gramů (maizena)
- mandle 20 gramů
- máslo 1 lžíce (rozpuštěné )
- voda 1 lžíce
- sůl
- mandle 60 gramů ( lehce opražené, na obalení)
Na krém:
- máslo 100 gramů ( změklé)
- mléko 3,5 decilitru
- mléko zahuštěné (kondenzované) sladké 1,5 decilitru
- čokoláda hořká 50 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 30 gramů
- žloutek 1 kus
- káva 2 lžíce (instantní)
- whisky 2/3 decilitru
- sůl
Postup přípravy
Žloutky, vodu a dvě třetiny cukru vyšleháme v míse do pěny a přimícháme do ní máslo. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh, přidáme do něj zbylý cukr a vyšleháme dotuha. Mouku promícháme s maizenou a postupně jí vmícháme spolu se sněhem do žloutkové pěny. Na závěr vmícháme mandle, těsto rozetřeme na plech s papírem na pečení ve vrstvě asi 1,5 cm a upečeme dozlatova při 190 °C. Plát ihned sundáme i s papírem z plechu, zakryjeme utěrkou, vše stočíme do rolády a necháme vychladnout.
Mezitím v kastrůlku přivedeme k varu tři čtvrtiny mléka s kondezovaným mlékem, moukou a špetkou soli a když směs zhoustne, za stálého míchání vaříme asi 10 minut. Přilijeme žloutek smíchaný se zbylým mlékem a mícháme do zhoustnutí, ale již nevaříme. Kaši necháme za občasného míchání vychladnout a pak do ní vmícháme rozpuštěnou čokoládu, whisky rozmíchanou s kávou a máslo.
Plát opatrně rozbalíme, potřeme ho více než polovinou krému a plát postupně odlupujeme z papíru na pečení a pevně stáčíme do rolády. Zabalíme ji znovu do utěrky a necháme ztuhnout v chladu. Na závěr roládu potřeme zbylým krémem a obalíme v mandlových plátcích.
Načítám komentáře...