Ořechová roláda
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 80 gramů
- cukr 120 gramů
- vejce 6 kusů
- kakao 20 gramů (prášek)
- ořechy vlašské 60 gramů (mleté)
- šťáva citronová 2 lžíce
- citronová kůra 1/2 lžičky (mletá)
- cukr moučkový 150 gramů
- ořechy vlašské 8 kusů (půlky, na ozdobu)
- tuk (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání plechu)
Na krém:
- máslo 120 gramů
- cukr moučkový 120 gramů
- cukr vanilkový 1 balení
- ořechy vlašské 50 gramů (mleté)
Postup přípravy
Žloutky utřete s kakaem a cukrem do husté pěny. Mouku prosejte, smíchejte s mletými ořechy a nastrouhanou citronovou kůrou a přimíchejte do žloutkové pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do těsta.
Pečicí papír důkladně natřete tukem a posypte moukou, položte ho na plech a rozetřete na něj těsto. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180°C a těsto rychle upečte. Hotový plát těsta opatrně zbavte papíru a potom ho pomocí navlhčené utěrky sbalte do závinu a nechte vychladnout.
Změklé máslo smíchejte s cukry a ořechy a umíchejte hladký krém. Vychladlou roládu opatrně rozbalte, natřete na ni krém a zatočte.
Moučkový cukr utřete s citronovou šťávou do hladké polevy, a tu natřete na roládu. Ihned do polevy zamáčkněte půlky ořechů (v pravidelných vzdálenostech) a nechte zaschnout.
Načítám komentáře...