Ořechová roláda se šlehačkou
Seznam surovin
- vejce 4 kusy
- smetana na šlehání 2,5 decilitru
- cukr moučkový 80 gramů
- ořechy vlašské 80 gramů (strouhané)
- cukr vanilkový 1 balíček
- tuk (na potření papíru na pečení)
- čokoládová poleva tmavá (na přelití)
- ořechy vlašské (půlky, na ozdobení)
Postup přípravy
V míse utřeme moučkový cukr se žloutky a vanilinovým cukrem do pěny. Pak opatrně po částech vmícháme sníh ušlehaný z bílků a na závěr přidáme nastrouhané ořechy. Plech pokryjeme papírem na pečení, který ještě potřeme tukem a nalijeme na něj připravené ořechové těsto. Vložíme je do trouby vyhřáté asi na 180 °C a pečeme přibližně 10 – 12 minut.
Upečený plát těsta necháme na plechu s papírem vychladnout, pak ho opatrně překlopíme spodní stranou nahoru na pracovní desku pokrytou čistým papírem na pečení, z plátu stáhneme papír, na kterém se těsto peklo, a plát potřeme ušlehanou smetanou (část smetany si necháme stranou na ozdobení rolády).
Plát těsta znovu stočíme pomocí papíru do rolády, povrch potřeme rozehřátou čokoládovou polevou a vmáčkneme do ní půlky větších hezkých ořechů. Roládu necháme vychladnout v chladničce a před podáváním ji ozdobíme ušlehanou smetanou, kterou jsme si schovali.
Poznámka k receptu
Roláda je vynikající i s jinými druhy ořechů, třeba s lískovými oříšky. Jindy můžete bez obav použít třeba strouhané mandle.
Načítám komentáře...