Piškotová roláda s mandlemi
Seznam surovin
- vejce 6 kusů
- mouka pšeničná polohrubá 6 lžic
- cukr krupice 6 lžic
- mandle 100 gramů (plátky, na obalení)
Na mandlový krém:
- máslo 200 gramů
- cukr moučkový 100 gramů
- mandle 100 gramů (pražené, nahrubo nasekané)
- mléko 2,5 decilitru
- žloutek 1 kus
- pudinkový prášek vanilkový 1,5 balíčku
- cukr vanilkový 1 balíček
- likér mandlový 1 decilitr (+ trochu likéru na pokapání piškotu, pro děti lze použít několik kapek mandlové esence)
Postup přípravy
Celá vejce ušleháme v míse s cukrem do husté pěny, do které po částech vmícháme mouku. Připravené těsto rozetřeme na velký plech, který jsme vyložili papírem na pečení (nebo na 2 menší plechy), vložíme do trouby vyhřáté na 200 - 220 °C a zprudka upečeme dozlatova (jen asi 8 minut).
Horký upečený piškotový plát překlopíme na vlhkou utěrku, stáhneme z něj opatrně papír na pečení, plát pomocí utěrky zarolujeme a necháme vychladnout.
Pudinkový prášek rozmícháme v části mléka. Zbylé mléko přivedeme k varu, vlijeme do něj rozmíchaný pudinkový prášek, krátce povaříme, vmícháme mandlový likér a za stálého míchání pudink necháme vychladnout. Změklé máslo utřeme se žloutkem, moučkovým a vanilinovým cukrem na hladký krém, do kterého po částech vmícháme vychladlý pudink (pozor, teplota krému i pudinku musí být stejná, aby se krém nesrazil!). Na závěr do krému přidáme i nasekané mandle.
Vychladlý piškotový plát rozvineme, lehce ho pokapeme mandlovým likérem, potřeme hotovým mandlovým krémem (část krému si necháme stranou) a znovu svineme do rolády. Povrch rolády potřeme zbylým krémem, obalíme ji v mandlových plátcích a necháme vychladit.
Načítám komentáře...