Piškotová roláda s marmeládou
Seznam surovin
- vejce 6 kusů (jsou-li větší, stačí 5)
- mouka pšeničná polohrubá 6 lžic
- cukr krupice 6 lžic
- marmeláda (pikantní - linecká nebo rybízová, na potření )
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
Žloutky ušleháme v míse s cukrem do husté pěny. V čisté nemastné míse ušleháme z bílků tuhý sníh a zlehka ho vmícháme spolu s polohrubou moukou do žloutkové pěny.
Připravené těsto rozetřeme na velký plech, který jsme vyložili papírem na pečení (nebo na 2 menší plechy), vložíme do trouby vyhřáté na 200 - 220 °C a zprudka upečeme dozlatova (jen asi 8 minut). Horký upečený piškotový plát překlopíme na vlhkou utěrku, stáhneme z něj opatrně papír na pečení a plát pomocí utěrky zarolujeme a necháme vychladnout.
Vychladlý plát znovu rozbalíme, potřeme marmeládou a opět stočíme do rolády. Před podáváním roládu posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na plátky.
Poznámka k receptu
Roládu ještě můžete vylepšit, když ji potřete kromě marmelády i vrstvou šlehačky.
Těsto je nutné upéct rychle, tedy v dobře vyhřáté troubě, aby se nevysušilo, zůstalo pružné a dalo se po upečení stočit.
Upečený piškotový plát poznáte podle toho, že je při dotyku pružný.
Horký upečený plát můžete překlopit na utěrku vlhkou nebo posypanou krupicovým cukrem. Při chladnutí ho ale zakryjte vlhkou utěrkou, aby se zbytečně nevysušil a při rozbalování nerozlámal.
Při stahování papíru z horkého piškotového plátu můžete papír potřít studenou vodou, aby se na něj těsto nepřilepilo.
Pokud roládu plníte marmeládou (ne studeným krémem), můžete horký plát potřít hned po upečení a stočit do rolády.
Načítám komentáře...