Piškotová roláda s pikantními dušenými jablky
Seznam surovin
Na těsto:
- vejce 2 kusy
- cukr 60 gramů
- mouka pšeničná hladká 50 gramů
- moučka bramborová (škrob) 20 gramů
- sůl 1 špetka
Na náplň:
- jablka 3 kusy
- víno bílé 2 decilitry
- pudinkový prášek vanilkový 1 balíček
- cukr 2 lžíce
- zázvor 1 lžíce (čerstvý, nastrouhaný)
Postup přípravy
V míse vyšleháme žloutky s třetinou cukru do pěny. Bílky vyšleháme se špetkou soli do pevna. Postupně vešleháme zbylý cukr a vyšleháme tuhý sníh. Postupně do něj vmícháme střídavě žloutkovou pěnu a prosátou mouku smíchanou se solamylem.
Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 12 minut dozlatova. Plát těsta necháme lehce zchladnout, překlopíme ho na čistou vlhkou utěrku, stáhneme z něj papír na pečení, plát i s utěrkou stočíme do rolády a necháme vychladnout.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na kostičky. V kastrolu svaříme víno s cukrem, přidáme polovinu jablek a rozvaříme je. Pak přidáme zbylá jablka, šťávu vymačkanou z nastrouhaného zázvoru a trochu vody a krátce podusíme. Za stálého míchání přilijeme pudinkový prášek rozmíchaný v 0,5 dl vody a mícháme do zhoustnutí.
Piškotový plát rozbalíme, potřeme ho připravenou jablečnou náplní, stočíme do rolády, zabalíme do mikrotenové fólie a necháme alespoň 2 hodiny v chladu rozležet.
Poznámka k receptu
Roládu před podáváním nakrájejte na řezy a každý ještě ozdobte ušlehanou šlehačkou nebo kapkou červené zavařeniny.
Načítám komentáře...