Piškotová roláda Tiramisu
Seznam surovin
- piškotové těsto 1/2 dávky (1 lžíci vody nahradíme 1 lžící mandlového likéru)
- kakao 2 lžíce (na posypání)
Na náplň:
- sýr Mascarpone 300 gramů
- vejce 2 kusy
- cukr 3 lžíce
- káva 3 lžíce (silná)
- želatina 12 gramů (plátková)
Postup přípravy
Těsto rozetřeme na plech s papírem na pečení ve vrstvě asi 1,5 cm a upečeme dozlatova při 200 °C (asi 8 – 10 minut). Horký plát opatrně překlopíme na vál, ihned z něj stáhneme papír, plát položíme na čistý papír, stočíme ho do rolády a necháme vychladnout.
Plátky želatiny namočíme do studené vody, aby byly potopené, necháme je nabobtnat a pak lehce zahřejeme, až se želatina rozpustí. Žloutky vyšleháme se dvěma lžícemi cukru do pěny, postupně přidáváme mascarpone a rozpuštěnou želatinu a na závěr přišleháma sníh ušlehaný z bílků a zbylé lžíce cukru.
Vychladlý plát znovu rozvineme, seřízneme do tvaru obdélníku a potřeme ho třemi čtvrtinami náplně. Podél spodní strany rozložíme odkrojené kousky plátu, pokapeme je kávou a necháme nasáknout. Plát pevně stočíme do rolády, zabalíme ji do fólie a necháme v chladu ztuhnout.
Na závěr na roládu nastříkáme cukrářským sáčkem s hladkou trubičkou zbylou náplň, posypeme ji kakaem a necháme vychladit.
Recept na piškotové těsto najdete zde.
Načítám komentáře...