PISTÁCIOVÁ ROLÁDA
Seznam surovin
Těsto:
- vejce 1 kus (velké)
- cukr krupice 75 gramů
- máslo 100 gramů
- mléko 100 mililitrů (polotučné)
- mouka pšeničná hladká 150 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- sůl 1 špetka
- vanilkový lusk 1 kus
Krém:
- smetana na šlehání 350 mililitrů
- med 3 lžíce
- rum bílý 40 mililitrů
- máta 3 snítky (čerstvá)
- pistácie 100 gramů (+ na ozdobu)
Postup přípravy
1. Připravte těsto: bílek oddělte od žloutku, žloutek utřete s cukrem. Máslo rozpusťte, a dokud je horké, přilijte studené mléko. Pak máslovou směs spojte se žloutkem, přidejte mouku, prášek do pečiva, sůl, semínka z vanilkového lusku a vše důkladně promíchejte. Bílek ušlehejte dotuha a ručně ho vmíchejte do těsta.
2. Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem a rozetřete ho po celé ploše. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut, dokud nezíská světle zlatou barvu. Plech vyjměte z trouby a roládu i s papírem ihned stočte, aby později držela tvar. Nechte vychladnout.
3. Připravte krém: smetanu ušlehejte dotuha. Med, rum, mátu a pistácie rozmixujte tyčovým mixérem na hustou směs – něco jako sladké pesto – a zlehka ji zatřete do šlehačky.
4. Roládu rozbalte, potřete krémem, opět stočte, potřete zbylou šlehačkou a hustě posypte mletými pistáciemi.
Načítám komentáře...