Roláda s lesním ovocem

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Troubu předehřejte na 180°C. Plech vyložte papírem na pečení, utěrku poprašte trochou moučkového cukru a odložte ji stranou.

2. Do nádoby robota dejte celé vejce, žloutky, olej, med, ¼ hrnku krupicového cukru, vanilku a ¼ hrnku teplé vody. Vše prošlehejte 6 až 7 minut elektrickými metlami, až směs zesvětlá a bude krásně nadýchaná.

3. V jiné čisté míse vyšlehejte bílky do polotuha. Zvyšte rychlost a postupně k bílkům zašlehávejte 3 lžíce krupicového cukru, až bude sníh tuhý.

4. Stěrkou zatřete třetinu sněhu ke žloutkové směsi, pak zatřete zbytek (jen aby se směs spojila). Navrch prosejte mouku s kypřicím práškem a se solí a zase ji opatrně zatřete.

5. Těsto vlijte na připravený plech a rovnoměrně ho stěrkou rozetřete.

6. Pečte asi 10 minut v troubě předehřáté na 180°C (v polovině doby plech otočte, aby se těsto propeklo rovnoměrně), až bude těsto zlatavé a na dotek pružné. Pak ho ihned vyklopte na připravenou utěrku a sloupněte z něj pečicí papír. Z delší strany ho stočte i s utěrkou, švem dolů položte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

7. Smetanu se zbylým moučkovým cukrem šlehejte asi 2 minuty při střední rychlosti do tuha a pak do ní vmíchejte přibližně třetinu nerozmačkaného ovoce.

8. Hrst ovoce smíchejte se lžící krupicového cukru a chvíli povařte na mírném ohni, až ovoce pustí šťávu a cukr se rozpustí.

9. Roládu rozbalte a potřete ji šlehačkou s ovocem (po delších stranách nechte centimetrový okraj volný). Znovu ji stočte a dejte alespoň na 1 hodinu chladit. Podávejte ji potřenou šlehačkou, pokladenou zbylými ostružinami a přelitozu vystydlým rozvařeným ovocem.

Poznámka k receptu

Škále letních dezertů by bez lehké rolády s ovocem něco zásadního chybělo...

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...