Roláda s mandlovou náplní
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- droždí 20 gramů
- cukr 80 gramů
- mléko 125 mililitrů (nebo smetana)
- máslo 150 gramů
- žloutek 2 kusy
- sůl 1 lžička
- mouka (na vál)
- tuk (na vymazání formy)
- vejce 1 kus (na potření)
- cukr moučkový 1 lžíce (na posypání )
Na náplň:
- mléko 100 mililitrů
- mandle 200 gramů (mleté)
- cukr vanilkový 1 balení
- cukr 3 lžíce
- citronová kůra 1 špetka (mletá)
Postup přípravy
Do prosáté mouky přidejte droždí, cukr a vlažné mléko nebo smetanu. Přikryjte a nechte ne teplém místě vzejít. Potom přimíchejte vlažné rozpuštěné máslo, sůl a žloutky a vypracujte vláčné těsto. Zakryjte ho a nechte asi 1/2 hodiny kynout.
V mléce rozmíchejte cukry, citronovou kůru a mleté mandle povařte do zhoustnutí a nechte vychladnout. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném vále na 1 cm silný plát. Natřete na něj opatrně mandlovou náplň, zaviňte do rolády a přeneste na vymazaný plech.
Povrchpotřete rozšlehaným vajíčkem s troškou vody a těsto na několika místech propíchněte. Vložte do trouby vyhřáté na 180°C a roládu upečte dozlatova. Vychladlou roládu pocukrujte a nakrájejte na plátky.
Poznámka k receptu
Místo mandlové nádivky můžete plát těsta hojně posypat skořicovým cukrem.
Načítám komentáře...