Roláda v čokoládové kůře
Seznam surovin
- vejce 4 kusy
- cukr 120 gramů
- mouka pšeničná hladká 100 gramů
- kakao 25 gramů (na vaření)
- voda 1 lžíce
- čokoláda hořká 230 gramů (na ozdobení)
- čokoláda bílá 50 gramů (na ozdobení)
Na náplň:
- smetana na vaření 2 decilitry
- cukr krupice 150 gramů
- ořechy pistáciové 80 gramů (nesolené, nahrubo nasekané)
- smetana na šlehání 1 decilitr (ušlehaná)
- cukr vanilkový 1 balíček
- pudinkový prášek vanilkový 1 lžíce
Postup přípravy
Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny a vmícháme do ní vodu. Z bílků a druhé poloviny cukru ušleháme tuhý sníh, vmícháme ho do žloutkové hmoty a na závěr vmícháme směs kakaa a mouky. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a v troubě vyhřáté na 230 °C upečeme dorůžova. Upečený plát vyklopíme na navlhčenou utěrku, pečicí papír opatrně stáhneme a ještě teplý plát spolu s utěrkou srolujeme a necháme vychladnout.
Mezitím připravíme náplň. Ze smetany, obou druhů cukru a pudinkového prášku uvaříme krém, necháme ho vychladnout, přidáme do něj pistácie a lehce vmícháme šlehačku. Vychladlý plát rozbalíme, potřeme větší částí krému a opět stočíme do rolády, kterou potřeme po celém povrchu zbylým krémem a necháme ztuhnout v chladničce.
Hořkou a bílou čokoládu rozpustíme každou zvlášť ve vodní lázni. Bílou čokoládu rozetřeme na igelit, štětcem nebo vidličkou v ní uděláme vzor (například jako na stromové kůře), tak, abychom při tom odkryli vrstvu igelitu, a necháme ztuhnout. Pak na vzorovanou vrstvu bílé čokolády rozetřeme hořkou čokoládu, necháme ji jen mírně ztuhnout a pomocí igelitu naneseme na roládu. Igelit opatrně stáhneme a roládu necháme ztuhnout.
Načítám komentáře...