Roláda v čokoládových šupinkách
Seznam surovin
- cukr 100 gramů
- bílek 120 gramů
- ořechy 60 gramů (pražené, mleté)
- mouka pšeničná hladká 50 gramů
- cukr moučkový (na poprášení)
- čokoládová poleva tmavá 150 gramů (na ozdobení)
Na náplň:
- smetana na šlehání 3,5 decilitru
- cukr moučkový 100 gramů
- ořechy 60 gramů (mleté)
- likér ořechový 2 lžíce
Postup přípravy
Bílky vyšleháme za postupného přidávání cukru dotuha. Pak lehce vmícháme směs mouky a mletých ořechů a těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Povrch poprášíme moučkovým cukrem a v troubě vyhřáté na 200 °C upečeme plát dorůžova. Vyklopíme ho na navlhčenou utěrku, pečicí papír opatrně stáhneme a ještě teplý plát spolu s utěrkou srolujeme a necháme vychladnout.
Mezitím připravíme náplň. Smetanu ušleháme do pevné hmoty (můžeme přidat i trochu ztužovače), zašleháme do ní cukr a na závěr vmícháme mleté ořechy a po částech ořechový likér.
Vychladlý plát rozbalíme, potřeme ho částí krému a opět stočíme do rolády. Potřeme ji po celém povrchu zbylým krémem a necháme ztuhnout v chladničce.
Čokoládovou polevu rozpustíme ve vodní lázni, velmi tence rozetřeme na pečicí papír nebo igelit a necháme ztuhnout. Pak ji rozlámeme na malé kousky a vytvoříme z nich na roládě „kůru“.
Poznámka k receptu
Hotovou roládu můžete ještě dozdobit lístky upečenými například z lineckého těsta.
Načítám komentáře...