Šlehačková roláda
Seznam surovin
- vejce 3 kusy
- cukr moučkový 130 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 120 gramů
- kakao 2 lžíce
- pomerančová kůra 1 lžíce (strouhaná, z bio pomeranče)
- sůl 1 špetka
Na náplň:
- smetana na šlehání 2,5 decilitru
- cukr (podle chuti, lze vynechat)
Na dokončení:
- šťáva pomerančová 0,8 decilitru
- cukr 1 lžíce
- kakao 1 lžíce
- rum 1 lžíce
- cukrářské zdobení (stříbrné perličky, hvězdičky z čokoládového těsta)
Postup přípravy
V míse vyšleháme žloutky s dvěma třetinami cukru a pomerančovou kůrou do pěny. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh, přisypeme zbylý cukr a vyšleháme do pevna. Postupně ho vmícháme střídavě s prosátou moukou smíchanou s kakaem do žloutkové pěny, těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme asi 5 - 7 minut v troubě vyhřáté na 190 °C. Ještě teplý plát stočíme do rolády, zabalíme do čisté utěrky a necháme vychladnout.
Mezitím v kastrůlku krátce povaříme pomerančovou šťávu s cukrem, rumem a kakaem. Když se vše rozpustí, směs odstavíme z ohně a necháme zchladnout. Smetanu ušleháme do tuha a podle chuti ji případně ještě osladíme.
Vychladlý plát opatrně rozbalíme a potřeme svařeným pomerančovým sirupem. Necháme ho vsáknout, pak plát potřeme šlehačkou (asi 4 lžíce si necháme na potření) a opět stočíme. Roládu zabalíme do fólie a necháme asi hodinu ztuhnout v chladu.
Na závěr roládu rozbalíme, potřeme zbylou šlehačkou, posypeme stříbrnými perličkami, případně ozdobíme hvězdičkami, opatrně zakryjeme fólií a necháme ještě alespoň 2 hodiny v chladu rozležet.
Načítám komentáře...