Sněhová roláda s citronovým krémem
Seznam surovin
- olej (na vymazání plechu)
- bílek 5 kusů
- cukr krystal 200 gramů
- moučka kukuřičná (škrob) 1 lžička
- cukr moučkový 4 lžíce
- smetana na šlehání 300 mililitrů
- citronová poleva 5 lžic (lemon curd)
Postup přípravy
1. Předehřejte troubu na 140 °C, vymažte plech o rozměrech 33 x 23cm a vyložte ho pečicím papírem.
2. Šlehejte bílky, až zdvojnásobí svůj objem, přidejte 1 lžíci cukru a šlehejte dál, až se budou na metlách tvořit měkké špičky. Po částech přimíchávejte zbylý cukr a škrob. Výsledná hmota bude pevná a lesklá.
3. Směs rovnoměrně rozprostřete na plech a pečte asi 45 minut.
4. Upečený korpus vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
5. Připravte si další, větší kus pečicího papíru, posypte ho moučkovým cukrem v libovolném množství a položte přes něj plech s upečeným těstem dnem vzhůru. Z korpusu opatrně sloupněte pečicí papír, se kterým se pekl.
6. Vyšlehejte smetanu dotuha. Korpus potřete citronovým krémem a na něj rovnoměrně naneste vyšlehanou smetanu. Podél kratší strany obdélník zarolujte, zabalte ho do papíru a nechte alespoň 2 hodiny v chladu.
7. Roládu nakrájejte na silnější plátky a podávejte.
Poznámka k receptu
Lemon curd seženete například v prodejnách Marks & Spencer anebo si připravte svůj vlastní: Do kastrůlku dejte šťávu a kůru ze 4 citronů a 225g cukru krystalu. Na plotně za stálého míchání zahřívejte. Až se cukr rozpustí, přidejte 125g másla. Když se vše spojí v jednolitou hmotu, odstavte ji z plotny a nechte mírně zchladnout. Přidejte 4 žloutky a dobře rozmíchejte. Krém ještě velmi mírně povařte (asi 10 minut). Naplňte jej do sklenic a uložte do chladu, kde vydrží až 2 týdny. Použít jej můžete do buchet, na palačinky a koláče, do jogurtu a všude tam, kde voňavá sladkokyselá tečka doladí výslednou chuť.
Načítám komentáře...