Teplá kynutá roláda s mákem a povidly
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- droždí 20 gramů
- žloutek 2 kusy
- máslo 20 gramů
- sůl 1 špetka
- mléko 100 mililitrů
- cukr moučkový 3 lžíce
- mák 1 hrst (na posypání)
- cukr moučkový 1 hrst (na posypání)
- máslo (případně sádlo, na přelití)
- povidla (švestková)
- mouka (na vál)
Postup přípravy
V polovině dávky vlažného mléka rozmíchejte droždí, lžíci cukru, lžíci mouky a nechte vzejít kvásek. Prosetou mouku, zbylý cukr, sůl, žloutky rozkvedlané ve zbylém mléce a vzešlý kvásek smíchejte a
vypracujte hladké těsto. Přikryjte ho čistou utěrkou, dejte kynout 1 hodinu a během kynutí těsto jedenkrát přepracujte.
Na pomoučeném vále z vykynutého těsta vyválejte plát, který potřete povidly (rozmíchanými v trošce vody nebo rumu) a zaviňte do rolády. Tu zabalte do čisté a pomoučené utěrky, na koncích převažte a
vařte v páře nad vroucí vodou ve velkém hrnci a pod poklicí 10 - 15 minut. Do rolády zapíchněte špejli nebo párátko, a když se na ni nebude lepit těsto, znamená to, že je hotové.
Roládu vyndejte z utěrky a nakrájejte nití na plátky. Každou porci posypte mletým mákem smíchaným s cukrem a přelijte rozpuštěným máslem nebo sádlem.
Poznámka k receptu
Roládu můžete také posypat nastrouhaným perníkem.
Načítám komentáře...