Vánoční poleno Buche de Noël
Seznam surovin
Na těsto:
- vejce 6 kusů
- cukr 150 gramů
- kakao 50 gramů
- vanilkový extrakt 1 lžička
Na krém:
- čokoláda hořká 175 gramů
- cukr moučkový 200 gramů
- máslo 225 gramů (změklé)
- vanilkový extrakt 1 lžíce
Kromě toho:
- cukr moučkový (na poprášení papíru na pečení)
Postup přípravy
V míse ušleháme z bílků tuhý sníh a zašleháme do něj 50 g cukru. V další míse ušleháme žloutky se zbylým cukrem do husté bílé pěny. Zlehka do ní vmícháme prosáté kakao, vanilkový extrakt a nakonec připravený sníh.
Těsto nalijeme na hlubší plech vyložený papírem na pečení a rozetřeme až k okrajům. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 20 minut. Upečený plát necháme trochu zchladnout a pak ho překlopíme na arch papíru na pečení poprášený moučkovým cukrem.
Čokoládu na krém rozlámeme na kousky, rozpustíme ji v kovové misce ponořené do horké vodní lázně a necháme vychladnout. V míse utřeme moučkový cukr se změklým máslem, přidáme rozpuštěnou čokoládu a vanilkový extrakt a promícháme.
Vychladlý plát těsta potřeme připraveným krémem a zarolujeme ho jako roládu. Zbylým krémem pak potřeme poleno i na povrchu a pomocí špejle nebo stěrky na něm vytvoříme strukturu připomínající kůru.
Načítám komentáře...