Vařená roláda s mákem II
Seznam surovin
- brambory 1 kilogram (škrobovité, varný typ"C" )
- mouka pšeničná hrubá 300 gramů
- krupice 2 lžíce (pšeničná)
- vejce 2 kusy
- povidla 80 gramů (švestková)
- mák 100 gramů (mletý )
- cukr moučkový 80 gramů
- piškoty 4 lžíce (jemně nastrouhané, nebo perník)
- sůl 1 špetka
- máslo 5 dekagramů (rozpuštěné, množství podle chuti, na přelití)
- mouka pšeničná hladká 1 hrst (na vál)
Postup přípravy
Brambory uvaříme ve slupce doměkka a necháme chvíli chladnout. Potom je oloupeme a necháme vychladnout úplně. Brambory prolisujeme, smícháme s moukou, krupicí a špetkou soli. Do důlku rozklepneme vejce, které zapracujeme do bramborové hmoty. Připravíme hladké tuhé těsto. Zdá-li se nám těsto řídké, přidáme mouku.
Připravíme si náplň. Povidla zahustíme perníkem či piškoty (v případě, že jsou hodně tuhá, je nemusíme zahušťovat). Pomocí mouky rozválíme těsto na dva stejně velké obdélníky. Každý pečlivě potřeme připravenými povidly, opatrně, ale pevně stočíme do rolády a konce stlačíme důkladně k sobě.
Smotané rolky vložíme do vroucí, mírně osolené vody, přičemž je vařečkou nadzdvihneme ode dna. Vaříme 15 - 20 minut podle velikosti rolád a poté je velice opatrně vyjmeme. Uvařenou roládu nakrájíme ostrým nožem na plátky. Přeléváme rozpuštěným máslem a sypeme cukrem smíchaným s mákem.
Poznámka k receptu
Těsto musí být dostatečně tuhé, aby drželo tvar, ale také vláčné a pružné, aby se s ním dalo dobře pracovat. Pokud se bojíte, že se vám ve vodě rozmotá, zabalte ji do fólie, utáhněte a vařte zabalenou.
Načítám komentáře...