Višňová roláda s griliášem
Seznam surovin
Na piškotové těsto:
- vejce 6 kusů
- mouka pšeničná hladká 290 gramů
- cukr krystal 200 gramů
- olej 55 gramů
- voda 1/3 decilitru
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- smetana na šlehání 7 decilitrů
Na náplň:
- kompot višňový 400 gramů
- ztužovač šlehačky 1 balení
- skořice (mletá)
- cukr krystal 4 lžíce
Na griliáš:
- moučka bramborová (škrob) 1 lžička
- cukr krupice 250 gramů
- ořechy vlašské 250 gramů
- voda 4 lžíce
- olej 1 lžíce
Postup přípravy
Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Opatrně po lžících zapracujeme prosátou mouku s práškem do pečiva a vešleháme olej a vodu. Plech vyložíme papírem na pečení, těsto na něj rozetřeme ve stejně silné vrstvě a pečeme 5 minut v troubě vyhřáté na 190 °C. Hotový plát překlopíme na vlhkou utěrku a srolujeme. Višňový kompot svaříme s cukrem a špetkou skořice. Podle potřeby ho zahustíme škrobem rozmíchaným ve studené vodě a necháme ho vychladit v lednici.
Plát na roládu rozvineme, sloupneme papír a potřeme ho rovnoměrně 2/3 tuhé šlehačky ušlehané se ztužovačem. Na kraj těsta klademe v řadě višně jednu vedle druhé, pak roládu svineme pomocí podložené utěrky a utáhneme. Kraje rolády můžeme zajistit gumičkou. I s utěrkou ji vložíme do lednice a necháme vychladit.
Cukr zalijeme vodou a pozvolna rozvaříme na mírném plameni. Za stálého míchání ho svaříme dorůžova. Přidáme drcené ořechy a opět několik minut za stálého míchání vaříme. Griliáš vylijeme na olejem vymazaný alobal s nadzvednutými kraji a necháme ho v chladu ztuhnout. Griliáš nadrtíme v plátně paličkou na maso, roládu potřeme zbylou šlehačkou a posypeme ji drceným griliášem.
Načítám komentáře...