Rumové blumy na vdolkách
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- mléko 2,5 decilitru
- máslo 80 gramů
- vejce 1 kus
- cukr 2 lžíce
- droždí 25 gramů
- sůl 1/2 lžičky
- tuk (na potření)
- cukr moučkový (na posypání)
Na rumové blumy:
- blumy 250 gramů
- rum 2 decilitry
- marmeláda 50 gramů (rybízová, třešňová...)
- cukr vanilkový 2 balení
Postup přípravy
Do mísy prosejeme mouku, do středu rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a vlažného mléka, mísu zakryjeme a necháme vzejít kvásek. Pak přimícháme zbylé mléko, cukr, vejce, rozpuštěné vlažné máslo a sůl a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Z vykynutého těsta pomocí pomoučené lžíce vykrajujeme bochánky, které rozložíme na plech vyložený papírem na pečení. Trochu je zploštíme prsty, potřeme na povrchu rozpuštěným tukem a necháme ještě asi 20 minut kynout. Pak je vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme asi 35 – 40 minut dozlatova.
Omyté blumy vypeckujeme, nakrájíme na menší kousky, vložíme do kastrůlku, podlijeme rumem a podusíme asi 15 minut. Do rozvařeného ovoce vmícháme marmeládu a cukr a ještě povaříme do zhoustnutí.
Upečené vdolky vyjmeme z trouby a necháme prochladnout. Pokud při pečení na povrchu popraskaly, vůbec to nevadí. Dříve to bývalo dokonce tradicí. Kastrůlek s horkými uvařenými rumovými blumami uložíme v teple, aby nevychladly.
Jakmile vdolky prochladnou, rozdělíme na ně lžičkou horké blumy, poprášíme je moučkovým cukrem a ihned podáváme. Zbylé rumové blumy nalijeme do misky a podáváme společně s vdolky, aby si každý mohl na vdolky podle chuti ještě sladkou omáčku přidat.
Poznámka k receptu
Kdo to má rád, může připravené vdolky ještě posypat nastrouhaným tvrdým tvarohem nebo ozdobit kopečkem smetany.
Rumové blumy jsou vynikající i místo marmelády třeba na palačinky nebo lívance.
Načítám komentáře...