RÝŽE À LA MALTA (RIS À LA MALTA)
Seznam surovin
- rýže kulatozrnná 250 gramů
- mléko 500 mililitrů
- smetana na šlehání 250 mililitrů
- ovocný kompot 200 gramů (např. mandarinkový)
- skořice 1 lžička (mletá)
- mandle 1 kus (oloupaná)
Postup přípravy
1. Rýži krátce propláchněte, přilijte mléko a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a za stálého míchaní vařte asi 15 minut, dokud nezískáte vláčnou kaši. Vmíchejte do ní cukr, skořici a mandli a nechte zcela vychladnout.
2. Smetanu vyšlehejte dotuha a vmíchejte do zchladlé kaše. Rozdělte ji do pohárů a vychlaďte v lednici. Podávejte s ovocným kompotem
Poznámka k receptu
Tenhle dezert připravuje mnoho rodin na Vánoce. S ostrovním státem nemá nic společného, jedná se o zkomoleninu francouzského riz à l’amande, tedy rýže s mandlemi. Kdo ve své porci najde schovanou celou mandli, bude mít do roka svatbu. Švédové také nikdy nezapomenou nechat venku jeden talíř kaše pro domácího skřítka.
Načítám komentáře...