Rýžový pudink s rozinkami
Seznam surovin
- mléko 1 litr
- vanilka 1 dílek (z lusku)
- citronová kůra 1 lžička (strouhaná)
- rýže krátkozrnná 150 gramů
- cukr 70 gramů
- rozinky 70 gramů
- šťáva citronová 1/2 kusu (z poloviny citronu)
- rum bílý 2 lžíce
- med 2 lžíce (nebo javorový sirup)
Postup přípravy
Rozinky propláchněte, zalijte citronovou šťávou a rumem (dětem jen šťávou).
Rýži několikrát propláchněte, zalijte asi 250 ml vody, přidejte vanilku, uveďte do varu a zvolna vařte, až se voda téměř odpaří. Dejte si stranou šálek mléka. Ostatní mléko po částech přilévejte do rýže, další přidejte, až když se předchozí vstřebá. Zvolna vařte asi půl hodiny, dokud rýže nezměkne.
Vyndejte vanilku. Do hrnku s mlékem vmíchejte žloutek, cukr a škrobovou moučku, nalijte nakonec do rýže a povařte 1 minutu. Odstavte, vmíchejte rozinky a citronovou kůru. Pudink rozdělte do misek a přelijte medem nebo sirupem.
Poznámka k receptu
Pudink můžete podávat teplý i vychlazený.
Načítám komentáře...