Skořicové točenice
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 1 kilogram
- cukr 425 gramů
- voda 3,5 decilitru (vlažná)
- rozinky 250 gramů
- vejce 2 kusy
- máslo 30 gramů (rozpuštěné)
- skořice 3 lžíce (mletá)
- droždí 7 gramů (sušené)
- sůl 1 lžička
- mouka (na vál)
- olej (na vymazání)
- mléko (na potření)
- cukr moučkový 200 gramů (na polevu)
- voda 4 lžíce
- vanilková esence 1 lžíce
Postup přípravy
Mouku a 375 g cukru prosejeme do mísy, vmícháme sůl a droždí. Uprostřed uděláme důlek a nalijeme do něj vodu, lehce našlehaná vejce a máslo. Umícháme lepkavé těsto a dále ho mícháme, až je pružné a hladké.
Do těsta přidáme rozinky a lžíci skořice a rozdělíme ho na 16 stejných kousků. Každý rozválíme na pomoučeném válu na váleček dlouhý 20 - 25 cm a zploštíme ho na pásek. Zbylý cukr a skořici smícháme, touto směsí pásky posypeme a pevně je svineme do točenic. Přeneseme je na dva lehce vymazané plechy, zakryjeme je naolejovanou fólií a necháme asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté točenice potřeme mlékem, vložíme je do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme asi 30 - 40 minut dozlatova. Mezitím smícháme moučkový cukr, vodu a vanilkovou esenci.
Upečené točenice vyjmeme z trouby, rozložíme je na mřížku a ihned je potřeme připravenou polevou.
Podáváme je teplé nebo studené.
Načítám komentáře...