SLADKÁ BÍLÁ A ČERNÁ RÝŽE
Seznam surovin
Černá:
- rýže černá 170 gramů
- voda 450 mililitrů
- kokosové mléko 230 mililitrů
- cukr třtinový (podle chuti)
- kardamom 3 kusy
- mango (k podávání)
- semínka sezamová (černá)
Bílá:
- rýže jasmínová 170 gramů
- mléko 450 mililitrů
- smetana 180 mililitrů
- cukr (podle chuti)
- vanilkový lusk 1 kus
- maliny 200 gramů (mražené)
- maliny (čerstvé k podávání)
- máta (čerstvá k podávání)
Postup přípravy
1. Obě rýže propláchněte a zvlášť namočte alespoň na hodinu do studené vody, urychlí to vaření. Pak je sceďte. Bílou rýži dejte do hrnce, zalijte mlékem a smetanou a přiveďte k varu. Pak plamen stáhněte na minimum, přidejte vanilková semínka, oslaďte a vařte, dokud rýže nezměkne a nevsákne tekutinu. Bude to trvat asi 30 minut. Na začátku není třeba na ni dohlížet vůbec, ke konci ji ale občas promíchejte, abyste se ujistili, že se tekutina nevyvařuje moc rychle a rýže se nepřipaluje.
2. Když je rýže téměř hotová, vsypte na pánev mražené maliny, podlijte je trochou vody a podle chuti oslaďte. Přiveďte je k varu a pár minut vařte, aby se částečně rozvařily. Hotovou rýži rozdělte do misek, zalijte malinovým rozvarem a ozdobte čerstvými malinami a mátou.
3. Černou rýži dejte do hrnce, přidejte kardamom a zalijte vodou. Přiveďte k varu a vařte, dokud se voda zcela nevstřebá, rýže by v tu chvíli měla být napůl uvařená. Zalijte ji kokosovým mlékem, podle chuti oslaďte a vařte, dokud nezměkne. Černá rýže je tvrdší než bílá, bude trvat 45–60 minut, než změkne. Podávejte ji s mangem a černým sezamem.
Poznámka k receptu
Sladká rýže je oblíbeným dezertem v mnoha světových kuchyních. V Evropě si můžete dát rýžový pudink nebo riz à la Malta, v Thajsku sticky rice, své variace má Bali i Indie. Zkuste naši smetanovou jasmínovou rýži nebo exotickou černou variantu.
Načítám komentáře...