AMERICKÉ LÍVANCE S CITRONEM A MÁKEM
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 130 gramů
- cukr krupice 70 gramů
- podmáslí 170 gramů
- máslo 50 gramů (rozpuštěné)
- vejce 1 kus
- mák 40 gramů (nemletý)
- kypřící prášek do pečiva 1,5 lžičky
- šťáva citronová 3 lžíce
- jedlá soda 1/2 lžičky
- olej (rostlinný na smažení)
- sůl 1/4 lžičky
- cukr moučkový (nebo med k podávání)
- mák (mletý k podávání)
Postup přípravy
1. Ve velké míse smíchejte suché ingredience – tedy mouku, cukr, mák, prášek do pečiva, sodu a sůl. V menší misce prošlehejte všechny mokré suroviny – podmáslí, rozpuštěné máslo, vejce a citronovou šťávu. Tu dávkujte podle chuti, těsto by mělo být svěží, navinulé, ale ne příliš kyselé. Nakonec smíchejte suché a mokré ingredience dohromady, pracujte rychle, ať těsto nepřemícháte.
2. Pánev potřete olejem a naběračkou nalijte těsto. Až lívanec vyskočí, spodní strana zezlátne a vrchní se zpevní, otočte ho a opečte i z druhé strany. Znovu potřete pánev olejem a připravte další kousek. Pokračujte, dokud nespotřebujete těsto. Podávejte posypané moučkovým cukrem a mákem nebo zalité medem.
Poznámka k receptu
Kombinace citronu a máku je osvědčená klasika, milujeme ji v bábovkách i sušenkách a sluší i nadýchaným americkým lívancům. Ať bylo menu jakkoli vydatné, těmhle puntíkatým krasavcům nikdo neodolá.
Načítám komentáře...