Banánové lívance s dýňovou marmeládou
Seznam surovin
- olej (na smažení)
Na těsto:
- mléko 4 decilitry
- banány 2 kusy
- vejce 2 kusy (menší)
- cukr 30 gramů
- droždí 20 gramů (čerstvé)
- sůl
- citronová kůra
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
Na marmeládu:
- dýně 250 gramů (dužina)
- šťáva pomerančová 1/2 decilitru
- šťáva zázvorová 1 lžíce
- sůl
- cukr 100 gramů
Postup přípravy
Mléko promícháme s rozdrobeným droždím, lžící mouky a lžící cukru a připravený kvásek necháme na teplém místě vzejít. V míse smícháme zbylou mouku, přidáme zbylý cukr, citronovou kůru a špetku soli. Směs zalijeme kváskem, přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme je utěrkou a necháme v teple 30 minut kynout.
Vykynuté těsto lijeme naběračkou do olejem vytřených otvorů lívanečníku a pečeme asi 2 minuty z jedné strany. Než lívance otočíme, zatlačíme do každého lívance 4 plátky banánu, otočíme, popřípadě podlijeme trochou oleje, a pečeme i z druhé strany.
V kastrůlku svaříme 2 dl vody s cukrem, šťávou z pomeranče a špetkou soli. Přidáme na kostky nakrájenou dýni a šťávu z vymačkaného nastrouhaného zázvoru a zvolna vaříme, dokud se dýně nerozvaří a směs nezhoustne. Hotové lívance potřeme marmeládou.
Načítám komentáře...