Bramborové vdolky s mrkvovou marmeládou
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká (na poprášení těsta)
- mouka pšeničná hladká (na pomoučení válu)
- olej 1 hrnek (na smažení)
- smetana na šlehání (33% na ozdobení)
Na těsto:
- brambory 300 gramů (vařené, strouhané, vychladlé)
- mouka pšeničná polohrubá 300 gramů
- mléko 1 decilitr (vlažné)
- vejce 1 kus
- žloutek 1 kus
- máslo 25 gramů (rozpuštěné)
- droždí 25 gramů
- cukr 3 lžíce
- sůl 1 špetka
Na marmeládu:
- zázvor 1 lžička (strouhaný najmno)
- mrkev 200 gramů (nastrouhná najemno)
- cukr krystal 4 lžíce
- voda 1 decilitr
Postup přípravy
Rozdrobené droždí smícháme s polovinou vlažného mléka, cukrem a 2 lžícemi mouky. Připravený kvásek necháme 20 minut na teplém místě vzejít. Mouku prosejeme se špetkou soli, promícháme s nastrouhanými bramborami, přilijeme kvásek, doplníme zbylým mlékem rozšlehaným s vejcem, žloutkem a rozehřátým máslem a vypracujeme tužší těsto. Vložíme do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a v teple necháme 30 minut kynout.
Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný 2 cm a vykrájíme z něj kulatým vykrajovátkem (o průměru 7 - 10 cm) kolečka. Přendáme je na pomoučený tác a pod utěrkou necháme ještě 15 minut kynout. Každý vykynutý vdolek opatrně vezmeme do ruky, zespodu do něj uprostřed vytvoříme prstem důlek a důlkem dolů jej vložíme do rozpáleného oleje. Vdolky smažíme pozvolna asi 3 minuty dozlatova, poté je otočíme a smažíme 3 minuty z druhé strany.
Vodu svaříme s cukrem, přidáme mrkev, strouhaný zázvor a pozvolna vaříme, dokud se nerozvaří. Mrkvovou marmeládu necháme vychladnout, dáme ji na připravené vdolky a vrch ozdobíme šlehačkou nebo smetanou.
Načítám komentáře...