Bramborové lívance s čerstvým sýrem
Seznam surovin
- brambory 400 gramů (vařené, prolisované)
- sýr tvarohový 400 gramů (Cottage bez příchuti)
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- mléko 5 decilitrů
- vejce 1 kus
- droždí 20 gramů
- cukr 1 lžička
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
- sůl 1 špetka
- olej (na opečení)
- cukr moučkový (na posypání)
Na omáčku:
- nektarinky 500 gramů
- cukr 80 gramů
- vaječný koňak 1/2 decilitru
- šťáva citronová (trochu)
Postup přípravy
Droždí rozmícháme se lžičkou cukru, lžící mouky a trochou vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek. V míse smícháme mouku se špetkou soli, přidáme zbylé vlažné mléko a vejce a promícháme. Pak přidáme prolisované brambory, vzešlý kvásek a citronovou kůru, promícháme a těsto necháme na teplém místě vykynout.
Nektarinky opláchneme, zbavíme pecek, nakrájíme je na kostky a promícháme s citronovou štávou. V kastrůlku rozvaříme cukr se sklenkou vody, přidáme nektarinky a přivedeme k varu. Přimícháme likér a za stálém míchání nektarinky podusíme doměkka.
Vykynuté těsto lijeme po částech do olejem vytřeného lívanečníku nebo na mělkou pánvičku a na středním ohni pečeme, dokud okraje nezačnou zlátnout. Pak těsto obrátíme, přilijeme malé množství oleje a lívance dopečeme i z druhé strany.
Rozdělíme je na talíře, doplníme teplou omáčkou s nektarinkami a sýrem cottagge a podle chuti pocukrujeme.
Načítám komentáře...