Bramborové šišky
Seznam surovin
- brambory 1 kilogram
- máslo 200 gramů
- mouka pšeničná hrubá 120 gramů
- krupice 100 gramů
- vejce 1 kus
- žloutek 1 kus
- cukr 1 špetka
- sůl
Na obalení:
Na omáčku:
- čokoláda hořká 100 gramů
- smetana na šlehání 1/2 decilitru
Postup přípravy
Strouhanku opatrně opražíme na plechu v troubě zapnuté na 150 °C a smícháme ji podle chuti s vanilinovým a moučkovým cukrem.
Čokoládu na omáčku rozehřejeme a smícháme s částečně ušlehanou smetanou.
Brambory uvaříme ve slupce doměkka, slijeme je, po zchladnutí je oloupeme a když zcela vychladnou, nastrouháme je najemno do mísy. Zasypeme je moukou a krupicí, lehce osolíme a osladíme a přidáme vejce a žloutek. Vypracujeme hladké těsto, z kterého utvoříme váleček. Ukrajujeme z něj kousky, v dlaních je zaoblíme a vytvoříme šišky velikosti prstu. Vložíme je do hrnce s vroucí lehce osolenou vodou a vaříme za občasného promíchání asi 8 minut. Pak je slijeme, vložíme do pánve s rozehřátým máslem a prohřejeme je.
Na závěr šišky obalíme v ochucené strouhance, opatrně je na talířích naskládáme na sebe a podáváme s teplou omáčkou.
Načítám komentáře...